Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

κρατος γεωργιας

φιλοζωικη εταιρεια συρου
κολλαρου βασιλικη

Όπως αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν, «ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, εγκαινίασαν τον διάλογο, ο οποίος περιελάμβανε υψηλού επιπέδου εκπροσώπηση και από τις δύο χώρες».


κρατος γεωργιας

Ειδικότερα, ο εναρκτήριος στρατηγικός διάλογος απαρτιζόταν από έξι θεματικές ενότητες, στις οποίες αναφέρεται ξεχωριστά το κοινό ανακοινωθέν:


* Περιφερειακή Συνεργασία


* Άμυνα και Ασφάλεια


* Κράτος Δικαίου και Αντιτρομοκρατία


* Εμπόριο και Επενδύσεις


* Ενεργειακή Συνεργασία


* Επαφές των Πολιτών


Περιφερειακή Συνεργασία


Όπως σημειώνει το κοινό ανακοινωθέν: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα αντάλλαξαν απόψεις για την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, σημειώνοντας το κοινό τους όραμα για μια ειρηνική και ευημερούσα περιοχή, την ανάγκη ενσωμάτωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς, σύμφωνα με την επιλογή του λαού τους, και τον στόχο της περαιτέρω σύνδεσης των εταίρων στην Ανατολική Μεσόγειο σε ένα πλαίσιο πολιτικών και οικονομικών δεσμών».


Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο χώρες υπογράμμισαν τη σημασία του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών ως κατευθυντήρια αρχή για τις σχέσεις καλής γειτονίας και ως μέσο για την επίλυση των προβλημάτων.


Επιπλέον, οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον ηγετικό περιφερειακό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα, μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών που συμβάλουν στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και συνεργασίας.


«Η Ελλάδα συζήτησε τις τριμερείς της συμπράξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την αύξηση της υποστήριξής τους στον τριμερή διάλογο Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου, όπου έχουν προσκληθεί», σημειώνει η ανακοίνωση.


Τέλος, οι δύο πλευρές εξέτασαν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη υποδομών στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και τις συνεχείς προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.


Άμυνα και Ασφάλεια


Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συζήτησαν κοινές ανησυχίες για την ασφάλεια, όπως η διεθνής τρομοκρατία και η αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Υπό αυτό το πρίσμα, επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω την εταιρική τους σχέση για την άμυνα και την ασφάλεια, έχοντας ως βασικό στόχο την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή, καθώς και την ενδυνάμωση του ΝΑΤΟ.


Επιπλέον, οι δυο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία τους να επεκτείνουν τις πολύπλευρες αμυντικές τους σχέσεις, προκειμένου να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες των δύο χωρών και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας.


Κράτος Δικαίου και Αντιτρομοκρατία


Και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη σημασία της συνεργασίας τους σε ζητήματα επιβολής του νόμου και αντιτρομοκρατίας. Όπως σημειώθηκε, αυτή η συνεργασία έχει οδηγήσει σε πολλές σημαντικές επιτυχίες σε τομείς όπως η κατάσχεση όπλων και μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, ο επαναπατρισμός αρχαιοτήτων και η εξάρθρωση διεθνών εγκληματικών οργανώσεων.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες τόνισαν τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Απαλλαγής Βίζας και τη θετική πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων της. Τέλος, οι δύο κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της επιβολής του νόμου, της ανταλλαγής πληροφοριών, της συνεργασίας για την ασφάλεια των συνόρων και της καταπολέμησης των παράνομων δραστηριοτήτων.


Εμπόριο και Επενδύσεις


Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχάρησαν την Ελλάδα για την έξοδο από τα προγράμματα οικονομικής στήριξης και για το άνοιγμα ενός νέου οικονομικού κεφαλαίου, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς συνεχίζει την πορεία της προς την ανάκαμψη.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες τόνισαν τον αυξανόμενο ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού, μεταφορικού και εμπορικού κόμβου στην περιοχή, λέγοντας ότι σκοπεύουν να συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση αυτού του ρόλου. Επιπλέον, η αμερικανική πλευρά επαναβεβαίωσε την υποστήριξή της στις ελληνικές προσπάθειες για την πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, με τις δύο κυβερνήσεις να δεσμεύονται για τη συνέχιση της συνεργασίας στον συγκεκριμένο τομέα μέσω της Ομάδας Εργασίας για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου