Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

ερρικος αρωνες

«Το έγκλημα της Βέρμαχτ στο Δίστομο ανήκει στα μελανότερα κεφάλαια της γερμανικής κατοχής τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Ο φόνος αθώων γυναικών, ανδρών, παιδιών και γερόντων, με γεμίζει ντροπή και οδύνη. Τα εγκλήματα αυτά δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ! Διδασκόμαστε και δεσμευόμαστε: ποτέ ξανά!» αναφέρει ανήμερα της μαύρης επετείου της Σφαγής στο Δίστομο ο Γερμανός πρεσβευτής.


ερρικος αρωνες

με τον ολυμπιακο στη μαδριτη

καλλιέργεια καρυδιάς απόδοση

Σήμερα, Κυριακή, ο κ. Πλέτνερ θα παραβρεθεί στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 74 χρόνια από τη Σφαγή στο Δίστομο, όπου θα καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των 218 πεσόντων της ναζιστικής θηριωδίας.


74 Χρόνια από τη Σφαγή στο Δίστομο


Στις 10 Ιουνίου 1944 το Δίστομο πυρπολήθηκε από τους Ναζί κατακτητές και 218 κάτοικοι (114 γυναίκες και 104 άνδρες) εκτελέστηκαν. Μεταξύ των νεκρών, 45 παιδιά και έφηβοι και 20 βρέφη. Η πρωτοφανής θηριωδία έγινε αμέσως γνωστή στο εξωτερικό και προκάλεσε την κατακραυγή της διεθνούς κοινής γνώμης.


Προκόπης Παυλόπουλος: Το Δίστομο σημαίνει να μη ξεχνάμε το ναζισμό


Μια ιστορικά συμβολική κίνηση των κατοίκων του Κάσελ της Γερμανίας, σημάδεψε την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην πόλη, στις 10 Ιουνίου 2017, όπου μαζί με την Αθήνα οργανώθηκε η κορυφαία διεθνής έκθεση σύγχρονης Τέχνης documenta 14.


Γερμανοί πολίτες του Κάσελ υποδέχθηκαν τους Προέδρους, Ελλάδος και Γερμανίας, Προκόπη Παυλόπουλο και Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγιερ, κρατώντας πλακάτ στα οποία ήταν γραμμένα στα ελληνικά «Ποτέ ξανά Δίστομο» και αναφερόταν επίσης ο αριθμός των 218 εκτελεσθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα, τιμώντας με τον τρόπο αυτό την μνήμη των θυμάτων της σημερινής επετείου της σφαγής του Διστόμου. Οι δύο Πρόεδροι Ελλάδος και Γερμανίας υπέγραψαν στα πλακάτ των συγκεντρωθέντων.


Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κίνηση αυτή των κατοίκων του Κάσελ, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος αφού επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλά που ενώνουν όλους του λαούς της Ευρώπης και βέβαια την Ελλάδα και τη Γερμανία, πρόσθεσε ότι θα θυμόμαστε πάντα τα θύματα της σφαγής του Διστόμου, όχι για να ξύνουμε πληγές του παρελθόντος αλλά για να διδασκόμαστε όλοι ότι οι κίνδυνοι για τη Δημοκρατία δεν έχουν περάσει, επειδή «βλέπουμε τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη, ζούμε τις εκλογές που διεξάγονται σε όλη την Ευρώπη, παραμένουν υπολείμματα εκείνου του εφιαλτικού παρελθόντος».


«Όσο λοιπόν δεν ξεχνάμε τι συνέβη στο Δίστομο, δίνουμε την απάντηση που πρέπει σε αυτά τα υπολείμματα και πρέπει να θυμόμαστε ότι η Δημοκρατία είναι εύθραυστο αγαθό, πρέπει να την υπερασπιζόμαστε κάθε φορά», επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος. Είπε ακόμη ότι είδε «με ιδιαίτερη συγκίνηση» του ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν στο Κάσελ και συμπλήρωσε: «Μπορεί αν βρισκόμαστε στο Κάσελ αλλά ο νους μας και η ψυχή μας είναι στο Δίστομο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου